Obvestila

Vabilo na občni zbor

Vabimo vas na redni občni zbor SDJT, ki bo dne 16. decembra 2015 ob 17h v sejni sobi Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, Aškerčeva 2. Predlagani dnevni red je:

1. Izvolitev delovnega predsedstva
2. Izvolitev zapisnikarja in dveh overoviteljev zapisnika
3. Ugotavljanje sklepčnosti in sprejem dnevnega reda
4. Poročilo o delovanju društva od zadnjega občnega zbora; obravnava in sprejem poročila
5. Poročilo o finančnem poslovanju društva v obdobju od zadnjega občnega zbora; obravnava in sprejem poročila
6. Program dela v naslednjem letu in razprava
7. Razno

Vljudno vabljeni!
Darja Fišer


Vabilo na tutorial

V okviru JOTE, ki jo prirejamo v sodelovanju s slovensko raziskovalno infrastrukturo CLARIN.SI, Filozofsko fakulteto in projektom ReLDI, vas vabimo na izobraževanje iz osnov statistike za jezikoslovce. Potekala bo 25.11. od 9. do 15.30 v dvorani Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU na Gosposki ulici 16. Na njej bo Maja Miličević s Filološke fakultete Univerze v Beogradu predavala o statistiki za jezikoslovce. Program izobraževanja najdete tu: http://nl.ijs.si/janes/wp-content/uploads/2015/03/janes-konferenca-tutorial.pdf

Izroček za izobraževanje najdete tu: http://nl.ijs.si/janes/wp-content/uploads/2015/03/IntroHandoutR.pdf

Udeležba na izobraževanju je brezplačna, vas pa za lažjo organizacijo lepo prosimo, da se nanj do 22.11. prijavite: http://nl.ijs.si/janes/prijavnica/

Za lažjo izvedbo vaj vas prosimo, da s seboj prinesete svoje prenosnike.

Prisrčno vabljeni!
Darja Fišer

Vabilo na predavanje in delavnico

V okviru novembrske JOTE v sodelovanju s slovensko raziskovalno infrastrukturo CLARIN.SI prirejamo predavanje in delavnico iz označevanja korpusov z orodjem WebAnno. WebAnno je eno najuniverzalnejših spletnih orodij za jezikoslovno in drugo označevanje korpusov, ki ga ni potrebno nameščati na svoj računalnik, omogoča projektno in oddaljeno delo, prav tako pa tudi ne zahteva programerskih znanj, zaradi česar je idealno za jezikoslovce, humaniste, družboslovce in študente. Srečanje bo vodila Kaja Dobrovoljc (zavod Trojina), potekalo pa bo 13. 11. od 15. do 18. ure v Oranžni sobi na IJS (Jamova 39). Udeležba na predavanju in delavnici je brezplačna, vas pa za lažjo organizacijo lepo prosimo, da svojo udeležbo do 6. 11. potrdite po elektronski pošti (sdjt@ijs.si). Za lažjo izvedbo vaj vas prosimo še, da s seboj prinesete svoje prenosnike.

Program
Petek, 13. 11.
15:00–15:45 Predavanje “Označevanje korpusov z WebAnno”
15:45–16:30 Tutorial “Delo z orodjem WebAnno”
16:30–16:45 kava
16:45–18:00 Praktične vaje v WebAnno

Vljudno vabljeni!
Darja Fišer


Vabilo na predavanje

Lepo vabljeni na drugo letošnjo Joto, ki bo v torek, 20.10. 2015 ob 14. uri v predavalnici P19 na FRI. Predaval bo Žiga Pušnik s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Povzetek predavanja je tu.


Vabilo na predavanje

Prav lepo vabljeni na prvo epizodo nove sezone Jot, ki bo v sredo, 23. 9. 2015 ob 15:30 v Oranžni sobi IJS. Predaval bo dr. Maarten Janssen z Univerze v Lizboni. Povzetek predavanja je tu.

Prisrčno vabljeni!

Darja Fišer


Adamu Kilgarriffu v spomin

Vabljeni na JOTO, ki jo prirejamo v spomin na Adama Kilgarriffa, dolgoletnega mentorja, sodelavca, prijatelja in inspiratorja številnih članov SDJT. V Adamovem aktivnem duhu jo bomo v obeležitev 2. obletnice našega zadnjega skupnega vzpona na Grintovec postregli 4.7. na Cojzovi koči na Kokrskem sedlu. Do koče se da priti v 2 urah in pol s Kamniške Bistrice ali Suhadolnika, navdušeni planinci lahko potem podaljšajo še do Grintovca (2h), v koči se da tudi prespati.

Če se nam želite pridružiti na poti, štartamo s Suhadolnika ob 8h:
Če se nam želite pridružiti v Cojzovi koči na JOTI, jo strežemo od 11 naprej.
Za lažjo organizacijo hrane v koči bomo veseli prijav, pišite tudi, če potrebujete prevoz, pa se bomo skušali uskladiti. V primeru slabega vremena bo pohod prestavljen na 11.7., o čemer boste pravočasno obveščeni. Dobrodošli tudi partnerji, družinski člani, prijatelji, psi.
P.S. Čeprav je Adam pot spretno prehodil v sandalih, je tura speljana po visokogorskem terenu, zato toplo priporočam primerno hribovsko obutev.
IMG_5267

Vabilo na delavnico
V sredo, 17. 6. ob 12h, organizira SDJT delavnico za delo z orodjem Sketch Engine. Potekala bo v Mariboru na Filozofski fakulteti. Za člane SDJT je udeležba na delavnici brezplačna. Vodil jo bo dr. Iztok Kosem. Prijave zbiramo na darinka.verdonik@um.si.
Prav lepo vabljeni,
Darinka Verdonik

Vabilo na predavanje
Spoštovani, letošnjo uspešno sezono Jezikovnotehnološkega abonmaja zaključujemo z nekoliko drznejšim predavanjem, na katerem nam bo Vid Podpečan z Odseka za tehnologije znanja na IJS predstavil robota NAO, ki sliši in govori, spogleduje pa se tudi že s slovenščino. Predavanje bo v ponedeljek ob 15. uri v Veliki predavalnici na IJS (Jamova 39). Povzetek predavanja je tu.

Prisrčno vabljeni!

Darja Fišer


Vabilo na predavanje

Spoštovani, vabimo vas na aprilsko JOTO Ane Zwitter Vitez (FHŠ UP in FF UL), ki bo predavala na temo ugotavljanja avtorstva besedil. Predavanje bo v četrtek 16.4. ob 15. uri na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica P21. Dostop do FRI je opisan tu, predavalnica pa je v 1. nadstropju levo, nasproti študentske pisarne. Povzetek predavanja je tu.

Prisrčno vabljeni!
Darja Fišer

Vabilo na predavanje

Spoštovani, vabimo vas na predavanje Darje Fišer s FF, ki bo  predstavila orodje za delo s korpusi SketchEngine. Predavanje bo jutri (31. 3.) ob 14.40 v predavalnici 018 na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Prisrčno vabljeni!
Darja Fišer

Vabilo na predavanje

Spoštovani, vabimo vas na predavanje Jasmine Smailović z IJS, ki bo predavala o analizi sentimenta v tvitih. Predavanje bo v četrtek 26.2. ob 15. uri na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica P21. Dostop do FRI je opisan tu, predavalnica pa je v 1. nadstropju levo, nasproti študentske pisarne. Povzetek predavanja je tu.

Prisrčno vabljeni!
Darja Fišer

Vabilo na predavanje

Spoštovani, vabimo vas na predavanje Kaje Dobrovoljc, zavod Trojina, ki bo predavala okolje NooJ za procesiranje slovenskega jezika. Predavanje bo v ponedeljek 5. 1. 2014 ob 13:50 v predavalnici R4 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Povzetek predavanja je tu.

Prisrčno vabljeni!
Darja Fišer, Vojko Gorjanc in Damjan Popič

 Vabilo na predavanje

Spoštovani, vabimo vas na predavanje dr. Žige Goloba, Alpineon d.o.o., ki bo predaval o sintezi govora. Predavanje bo v torek 16. 12. 2014 ob 16:00 v sejni sobi Oddelka za prevajanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Povzetek predavanja je tu.

Prisrčno vabljeni!
Darja Fišer, Špela Vintar in Jerneja Žganec Gros


Prošnja za pomoč

Ob zaključku projekta TransLectures (https://www.translectures.eu/) bi na IJS rabili pomoč pri preverjanju avtomatskega razpoznavanja govora za slovenščino. Na strani http://helium.ijs.si/lectures_with_trans.html
izberite poljubno predavanje in kliknite na gumb EditCC. V oknu na desni lahko popravljate napačno razpoznane besede ali segmente. Pomoč je potrebna pri videih, kjer je jezik označen s “sl”. Delo je prostovoljno, boste pa s tem pripomogli k večji natančnosti avtomatskega razpoznavanja govora za slovenščino.


Vabilo na predavanje

Spoštovani,
vabimo vas na predavanje dr. Nikole Dobrića z Univerze Alpe-Adria, Celovec, ki nam bo predstavil izkušnje s področja označevanja napak v korpusu učečih.  Predavanje bo v torek, 18. 11. 2014, ob 16:00, v predavalnici R3 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Povzetek predavanja je tu.
Prisrčno vabljeni!

Špela Vintar


Vabilo na predavanje

Spoštovani, vabimo vas na 2. epizodo letošnjega jezikovnotehnološkega abonmaja JOTA, na katerem bo Miha Arčan zz irskega centra za analizo podatkov Insightpredaval o statističnem strojnem prevajanju. Predavanje bo 28.10. ob 15.30 v predavalnici 15 na Filozofski fakulteti UL, Aškerčeva 2, potekalo pa bo v angleščini.
Prisrčno vabljeni!
Damjan Popič, Darja Fišer in Špela Vintar

Nov logo društva

Izglasovali smo nov logo društva. Oblikovala ga je Polona Brajer, za kar se ji prav lepo zahvaljujemo!

sdjt-fb-profil-02


Zbornik konference

Na voljo je zbornik konference Jezikovne tehnologije, ki je potekala 9. in 10. oktobra 2014: http://nl.ijs.si/isjt14/proceedings-sl.html.


Obvestilo o rezultatih volitev

Na rednem občnem zboru SDJT, ki je bil 10. oktobra 2014, je bil izvoljen nov Upravni odbor društva v sestavi:

  • Darja Fišer, FF (predsednica)
  • Kaja Dobrovoljc, Zavod Trojina (tajnica)
  • Katja Zupan, IJS (blagajničarka)
  • Darinka Verdonik, FERI (članica)
  • Miro Romih, Amebis (član)

Vabilo na občni zbor

vabimo vas na redni občni zbor SDJT, ki bo dne 10. oktobra 2014, ob 17:00, v predavalnici Mednarodne podiplomske šole (soba N-205) na Institutu Jožefa Stefana, Jamova 39, Ljubljana. Predlagani dnevni red je:

1. Izvolitev delovnega predsedstva
2. Izvolitev zapisnikarja in dveh overoviteljev zapisnika
3. Ugotavljanje sklepčnosti in sprejem dnevnega reda
4. Poročilo o delovanju društva od zadnjega občnega zbora; obravnava in sprejem poročila
5. Poročilo o finančnem poslovanju društva v obdobju od zadnjega občnega zbora; obravnava in sprejem poročila
6. Volitve upravnega odbora SDJT
7. Program dela v naslednjem letu in razprava
8. Razno

Prosimo, da se občnega zbora udeležite v čim večjem številu. Prosimo tudi, da kandidature (svoje ali tuje) za članstvo v UO pošljete na ta dopisni seznam najkasneje do 7. oktobra 2014.


Vabilo na predavanje

Spoštovani, vabimo vas na otvoritev nove sezone jezikovnotehnološkega abonmaja JOTA, na katerem bo dr. Antoni Oliver Gonzalez s Katalonske odprte univerze v Barceloni gostoval s predavanjem na temo avtomatske izdelave wordnetov.

Predavanje bo v sredo, 17. 9. 2014, bo ob 14:00 na Filozofski fakulteti UL, Aškerčeva 2, v predstojniški sobi Oddelka za prevajalstvo (pritličje).

Opis predavanja:

WN-Toolkit: automatic creation of WordNets. Results for Croatian and Slovene (preliminary)

In this talk I will present some algorithms for automatic wordnet creation following the expand model. The methodologies we are using are based on bilingual dictionaries and parallel corpora. I will show complete evaluation results for Croatian, and preliminary for Slovene (only using dictionary-based techniques).

Logotip društva

Dragi člani, Polona Brajer, strokovnjakinja za WordPress, je prostovoljno izdelala predloge za logotip društva SDJT, za kar se ji lepo zahvaljujem. Vas pa v imenu vodstva društva lepo vas prosim, če si jih lahko ogledate in glasujete za tistega, ki vam je najljubši. Glasovanje je odprto do 30.9., izbrali pa bomo logotip, ki bo dobil največ glasov.


Prenovljena spletna stran

Dragi obiskovalci, z veseljem sporočamo, da smo prenovili društveno spletno stran. Če opazite kakšno napako, nedelujočo povezavo, zastarelo ali nedelujočo informacijo, nam pišite, bomo z veseljem popravili.


Deveta konferenca Jezikovne tehnologije

V sklopu meta-konference Informacijska družba – IS 2014, ki bo potekala od 6. do 10. oktobra 2014 na Institutu “Jožef Stefan”, vabi Slovensko društvo za jezikovne tehnologije na svojo deveto konferenco. Več o tem na tej povezavi.